MyEcocheques is een initiatief van Sodexo, Edenred en Monizze om consumenten te
informeren over het gebruik en de voordelen van ecocheques als een belastingvrije energiemaatregel. Contacteer onsDe ecologische impact van de start van het schooljaar
NAR - Perscommuniqué
1 uitgegeven euro ecocheques is goed voor een besparing van 1 kg CO2
Belgische consument koopt milieubewuster dankzij ecocheque
Weekend van de klant
We hebben maar één planeet, en daar moeten we zuinig op zijn. U doet haar dan ook een plezier als u kiest voor energiezuinige producten en diensten. Dat is net dé reden waarom we ook de ecocheques moeten koesteren. Ze helpen ons om samen het nationale energieverbruik te beperken, terwijl ze de koopkracht een stevig zetje geven.
Een bedrag waarop zowel u als uw werkgever geen belastingen betalen. Klinkt goed, toch? Dat is de ecocheque. Bovendien maakt u twee keer winst, want u koopt er enkel energiezuinige producten en diensten mee die uw factuur alleen maar doen dalen. Niet minder dan 500 producten kunt u ermee kopen! Van koelkasten en televisietoestellen tot fietsen, tuingereedschap of waterbesparende kranen.
Van grote winkelketens tot de kleine zelfstandige op de hoek: in de meer dan 10000 winkels waar de ecocheque aanvaard wordt, betaalt u overal even makkelijk. Het enige verschil is dat u kiest hoe u betaalt: met papieren ecocheques of met de elektronische kaart. Is uw aankoopbedrag groter dan de waarde van de cheque(s)? Betaal gewoon het verschil met een andere betaalwijze.
Krijgt u ecocheques van uw werkgever, dan is dat voor een maximumbedrag van 250 euro en blijven ze twee jaar geldig. U kunt ze dus opsparen voor die mooie, grote aankoop waar u zo naar uitkijkt. Maar let goed op de geldigheidsdatum want ze kunnen niet verlengd worden! Op termijn worden ze helemaal digitaal, voorlopig vindt u ze ook nog in papieren versie.
Dit logo wordt gebruikt op alle biologischeproducten met een referentie naar biologische landbouwproducten. Meer info op: http://www.organiz-farming.europe.eu
Dit is een ecologisch label, erkend door alle landen van de Europese Unie. De talrijke producten en diensten die onder deze categorie vallen hebben een logo met een bloempje: absorberend papier, grafisch papier, verf en vernis voor het interieur, bemestingsstoffen, detergenten, kledij, binnenhuisstoffen, LCD-schermen. Meer info op www.ecolabel.be
Het Europees Energie-Efficiëntielabel is een door de Europese Unie verplicht label, opgericht in 2010. Het komt voor op een breed gamma van productgroepen. Elke productgroep heeft zijn eigen energie-efficiëntielabel en bijhorende wetgeving. Het label geeft gebruikers informatie over de efficiëntie en zuinigheid van elektrische huishoudelijke apparaten, zodat zij toestellen kunnen mijden die te veel verbruiken.
Dit logo op een houten product garandeert dat het gemaakt is van een houtsoort afkomstig uit een bos dat de principes van FSC (Forest Stewardship Council) nastreeft. Meer info op: www.fsc.be
Ander label op een houten of papieren product die garandeert dat de houtsoort afkomstig is uit een bos dat de PEFC-principes (Programme for the Endorsement of ForestCertification Schemes) respecteert. Meer info op www.pefcbelgium.be
Een verblijf dat zorgvuldig omspringt met het milieu en de natuurlijke rijkdommen en voldoet aan criteria met betrekking tot water, energie, afval, onderhoudsproducten, …
In Brussel en Walllonië zijn verschillende verblijven herkenbaar door het ecolabel: hotels, gastenkamers, meetinglocaties and jeugdverblijven.
Biogarantie-producten garanderen voor de consument ook de link met een Belgische producent of verwerker. Logisch dus dat consumenten het meeste vertrouwen hebben in Biogarantie.
Speelgoed, A+ (of zuinigere) huishoudtoestellen, waterbesparende kranen en douchekoppen, isolerende gordijnen, energiezuinige tv’s, meubels, warmtepompen, onderhoud verwarmingsketel …
Download de lijstFietsen, openbaar vervoer, cursus ecologisch rijden, autohuur zonder chauffeur, hotels en toeristische attracties met ‘Groene Sleutel’ …
Download de lijstHerlaadbare baterijen, bruiswatermachines, composttonnen, 100% gerecycleerd papier, schoenherstellingen …
Download de lijstPar student is het mogelijk om het CO2-equivalent van een retourvlucht Brussel-Barcelona uit te sparen. 582 kg CO2. Zoveel kan een leerling uit België jaarlijks uitsparen als hij ecologisch nadenkt over de start van het schooljaar. Dat is vergelijkbaar met retourvlucht Brussel-Barcelona, blijkt uit een studie van VIA Belgium (Voucher Issuers Association – de overkoepelende federatie van uitgevers van ecocheques), uitgevoerd door CO2logic.
De Nationale Arbeidsraad is op 16 juli 2019 om 16 uur in plenaire zitting samengekomen onder het voor- zitterschap van de heer P. Windey.
De Raad heeft zijn goedkeuring gehecht aan de collectieve arbeidsovereenkomst nr.98/6totwijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 98 van 20 februari 2009 betreffende de ecocheques en het bijbehorende advies nr. 2.136
Het gebruik van ecocheques in 2018 laat een besparing toe van 230.000 ton CO2 (studie CO2logic 2019). Dit vertegenwoordigt gemiddeld een besparing van 1,01 kgCO2 per euro ecocheques gespendeerd in de handel in België. LED-verlichting, isolatieproducten en groot elektro leveren de grootste bijdrage aan de CO2-besparingen door het gebruik van ecocheques
De ecocheque heeft een bewezen positieve invloed op het aankoopgedrag van de consument in België. Dankzij de ecocheques hebben meer dan de helft van de werknemers die ecocheques ontvangen, meer aandacht voor milieubelangen. In slechts twee jaar tijd is er een significante toename van 15 procentpunten (van 39% in 2017 naar 54% in 2019)1. De impact van het bezit van ecocheques op het aankoopgedrag van de consumenten werd recent door de Universiteit Hasselt en Indiville cvba onderzocht.
1. Listen studie, februari 2019.
Tijdens het Weekend van de Klant, een initiatief van Comeos, UCM en Unizo dat van shopping een feest maakt, hebben 565.000 consumenten hun maaltijdcheques en ecocheques uitgegeven bij de Belgische handelaars voor een totaalbedrag van meer dan 18 miljoen euro.
VIA, de vereniging van cheque-uitgevers, was van meet af aan partner van dit feest van de handel, oorspronkelijk Dag van de Klant, intussen geëvolueerd tot Weekend van de Klant. Voor editie 2018, in het voorbije weekend, werd meer dan 18 miljoen euro aan elektronische ecocheques en maaltijdcheques uitgegeven in ons land. Het zijn niet minder dan 565.000 consumenten die hun ecocheques en maaltijdcheques gebruikt hebben in Belgische winkels. Dit succes was mede te danken aan een nationale wedstrijd voor klanten die hierbij hun ecocheques of maaltijdcheques uitgaven en die op deze manier elektrische Cowboy fietsen konden winnen.
VIA-voorzitter Olivier Bouquet stelt: "De ecocheques en de maaltijdcheques zijn elk jaar goed voor een injectie van 2,6 miljard euro, louter in de Belgische economie. Door met diverse marketingacties deel te nemen aan het Weekend van de Klant moedigen we de consumenten aan om binnen te stappen in Belgische winkels. Voor de uitgevers is dit de kans om de handelaars te danken."
VIA, Voucher Issuers Association, is een vereniging van uitgevers van materiële (cheques) of immateriële betaalmiddelen voor specifieke goederen of diensten. De vereniging behartigt en vertegenwoordigt de belangen van haar leden bij nationale en internationale instanties, door verbeteringen of alternatieven voor te stellen voor allerlei zaken die te maken hebben met valorisatie, beveiliging, uitgave, besteding maar ook verdeling van de uitgegeven middelen. Voor meer informatie: www.viabelgium.be
Nadège Witkowski
+32 (0)472 84 75 16
nadege.witkowski@ketchum.com
Cathy Schoels
+32 (0)477 68 02 80
cathy.schoels@gmail.com
Vincent Morrens
+32 (0)475 93 25 16
vm@vademecom.be